Звездна селекция – най-доброто от Косад Семанс. Хибриди за висока печалба


Платформата Звездна селекция на Косад Семанс гостува тази година на ЗК Единство в свищовското село Червена. Постиженията в развойната дейност на френската семенарска компания са представени чрез над 30 хибрида царевица и слънчоглед.

„С Косад Семанс работим от дълги години, като сеем техни сортове пшеница. Тази година решихме, че в сеитбооборота ще включим техни хибриди царевица и слънчоглед“, обясни председателят на кооперацията Йордан Петров.

Звездна селекция беше открита от Божана Гандева, управител на Косад Семанс, а Дилян Савов, мениджър за Западна България, представи историята на полето и резултатите от него до момента.

Косад Семанс се стреми да предлага на фермерите това, от което имат нужда. „Виждаме какви са агроклиматичните условия във всеки един район и затова подбираме така наречената Звездна селекция – продукти, които подхождат за конкретните условия. При слънчогледа – да са ниски растения, с висока масленост, при царевицата – да са сухоиздръжливи, за по-постоянен добив“, обясни Дилян Савов.

Само преди дни на това поле е паднал силен дъжд, придружен с градушка. Противно на очакванията, посевът е в добро състояние. Това обнадеждава председателя, че вече са намерили хибриди, които ще засеят идващата пролет на масови площи.

2019 г. е ключова за Косад Семанс. Компанията представи ново лого и направи премиера на поредната иновативна технология при царевица, специално селектирана за производство на зърно – HiCorn CS. В нея са включени два продукта във ФАО 350, които се сеят по схема. Тази година компанията е заложила опитни полета с хибриди от същата технология, но от по-късно ФАО 450.

Миналата стопанска година Косад Семанс отчете рекордни добиви от хибридите си. В ранната група се отличава хибридът Чамбери CS с ФАО 290. В по-късното ФАО фаворити са Кампони CS, Гасти CS и Пинки CS, а при Валверди с ФАО 520 добивите при поливни условия достигат 1 800-1 900 кг/дка. В сегмент царевица за силаж резултатите от добива също са на ниво.

Един от доволните клиенти на Косад Семанс е Георги Таров, който работи повече от 5 години със семената на френската компания. Тази година основно засял двата рапични хибрида Мемори CS и Мазари CS. Изключително е доволен от тях, защото добивите били над 400 кг/дка. Затова и тази есен отново ще заложи на тях.
„Продуктите им са качествени, залагат доста на наука и опит в селекцията“, допълни Георги Таров, който обработва земя край плевенското село Вълчитрън.

Share This