Елитна силажна царевица в елитна ферма в с. Поповица

Осигуряването на качествена и питателна храна е едно от най-важните пера във всяко животновъдно стопанство. А когато избереш най-доброто, после се радваш на постигнатите резултати.
Отличен млеконадой и високо качество на млякото във ферма Елит 95 в с. Поповица край Пловдив! Една от причините е храненето на животните със силаж, произ-веден от уникалната концепция на Косад Семанс – DUO CS 460, в която са включени два хибрида, специално подбрани за целта. Единият хибрид е богат на проте-ини, а вторият – на биомаса. При смесването на тези два хибрида се получава по-добра хомогенност, по-качествен и по-приемлив за преживните животни силаж. DUO CS намалява риска от ацидоза, задоволява хранителни-те потребности на животните, увеличава млеконадоя, подобрява качеството на млякото и подпомага добрия здравословен статус на животните.
Стопаните не напояват блоковете със силажна царе-вица, а дъждът в началото на това лято е подействал изключително благоприятно на развитието й. Очаква-ният добив тази година около 5000 кг/дка силажна маса.


Caussade Semences Николай Кателиев и Димитър ПоповАгрономът Димитър Попов сподели добрите си впечатления от развитието на културата. Царевицата в Поповица има по два кочана на повечето растения и е озърнена докрай, което е доказателство за хармонично получаване на храна и енергийни вещества. Агроно-мът разказа, че царевицата се прибира с цялата расти-телна маса още, докато зърното е меко и в млечна зрялост. При втвърдено зърно ефективността е ниска. По предварителни анализи на агронома и екипа му 50% от силажната маса се състои от кочани, което е изключително добро съчетание. „Силажът е добър, когато има и зърно в него, а не само листа“, коментира доайенът в агрономията Димитър Попов. Добро хранене за добър млеконадой и високи резултати във фермата – този девиз следва специалистът и при отглеждането на царевицата.


Фермерите са заложили на царевица от ранната група по вегетация. DUO CS 460 достига на височина 3 метра със 100% озърняване на кочана.
„Интересът към DUO CS на Косад Семанс от страна на животновъдните ферми е много голям, тъй като нашите клиенти все повече се уверяват в ползите му“, поясни Николай Кателиев, търговски представител във френската компания. Агрономът на Елит-95 Димитър Попов разказа, че залагат около 20 000 дка царевица и са изключи-телно впечатлени от резултатите, които постигат, благодарение на DUO CS ефекта.
В животновъдната ферма в Пловдивско обработват 70 000 дка основно с пшеница, ечемик, рапица, силажна царевица и люцерна, отглеждат и 5000 млечни крави. Работят съвместно с Косад Семанс от три години основно с царевични хибриди и житни култури. Целта е да осигурят отличното изхранване на кравите млечно направление.

Share This